Gezonde proefpersonen voor hersenscan (fMRI) onderzoek naar verwerking van emoties (DELTA-Neuroimaging studie)
Locatie onderzoek
- Geslacht Beide
- Leeftijd van 35 tot en met 65
Studiedoel
De DELTA-Neuroimaging studie heeft als doel het inzicht in het verloop van terugkerende depressie te vergroten. In de studie worden beeldvormende neuroimaging onderzoeksmethodes - zoals (Functional) Magnetic Resonance Imaging [(f)MRI] - toegepast om te onderzoeken hoe mensen omgaan met emoties, en welke rol dit speelt in het ontstaan van depressie. Daarnaast gegevens over hormonen en de stofwisseling verzameld worden. Deze kennis over de processen onderliggend aan het verloop van terugkerende depressie zal uiteindelijk bijdragen aan het ontwikkelen van preventieve therapie.
Doelgroep
Voor deze studie zijn we op zoek naar:
- Controle proefpersonen (35-65 jaar) die nog nooit een psychiatrische aandoening gehad hebben, en ook geen eerstegraads familieleden hebben die een psychiatrische aandoening hebben (gehad).
- Terugkerend depressieve proefpersonen (35-65 jaar) die minimaal twee depressieve periodes hebben doorgemaakt in het verleden, maar bij de start van de studie geen symptomen van depressie. Daarbij gebruiken ze bij de start van de studie geen anti-depressiva of anti-psychotica.
Studieverloop
In deze studie vergelijken we eerst de mensen die meerdere depressies hebben doorgemaakt met mensen die nooit depressief zijn geweest. Daarna vervolgen we de mensen die meerdere keren depressief zijn geweest in de tijd. Het eerste meetmoment bestaat uit (neuro)psychologische testen, bloed- en speekselafname en het (f)MRI onderzoek. Vervolgens worden de recidiverend depressieve proefpersonen als cohort gevolgd, waarbij regelmatig telefonisch wordt getest of er sprake is van een recidief van de depressie. Mocht dit onverhoopt het geval zijn, wordt de desbetreffende proefpersoon - samen met een gematchte andere proefpersoon die geen recidief doormaakt - uitgenodigd om opnieuw het studieprotocol te doorlopen.