Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

RepEAT studie: Variatie in bloedsuikerspiegel

Locatie onderzoek

RepEAT studie: Variatie in bloedsuikerspiegel 

Only Dutch-speaking persons can participate in this study.

 

De bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een maaltijd en daalt vervolgens weer. De mate waarin iemands bloedsuikerspiegel stijgt en daalt is verschillend tussen personen, zelfs na consumptie van dezelfde voedingsproducten. We weten niet of deze verschillen worden veroorzaakt door voeding die mensen eerder op de dag gegeten hebben, of door verschillen in lichamelijke factoren.

 

Wageningen Universiteit & Research is op zoek naar proefpersonen voor een wetenschappelijk onderzoek. In deze studie onderzoeken we de variatie in bloedsuikerspiegels na het eten van bepaalde producten en maaltijden. Ook onderzoeken we de relatie tussen bloedsuikerspiegels en welzijn, cognitieve prestaties, het afweersysteem en de samenstelling van bacteriën in de darmen.

 

Het onderzoek vindt plaats van augustus - december 2022 op de universiteit in Wageningen (Helix). Bij deelname aan het onderzoek eet u 9 weken lang een gecontroleerde voeding. Dat betekent dat bijna alle voedingsmiddelen die u op een dag eet door ons worden bepaald en verstrekt. Vóór de voedingsproef vindt een persoonlijke typeringsperiode plaats. In deze periode van 3 weken komt u 3 keer naar de universiteit en 1 keer naar het ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede) voor een aantal extra metingen. 

 

Voor deze studie zijn we op zoek naar 63 gezonde deelnemers (zowel mannen als vrouwen) die mee willen doen.

 

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de RepEAT studie en wilt u er meer over weten?

Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek en meld u aan voor een informatiebijeenkomst en screening via het inschrijfformulier.

 

Wat staat er voor u tegenover?

  • Een financiële vergoeding van € 1020,-;
  • Een reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer met een maximum van € 7,50 per bezoek;
  • Volledig verstrekte voeding voor 9 weken;
  • Inzicht in producten/maaltijden waarop u goed en minder goed reageert;
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

 

Wij zoeken deelnemers

  • Tussen de 45 en 75 jaar oud;
  • Met een BMI tussen de 25 en 40 kg/m2.

* Zie voor een volledige lijst de informatiebrochure.

 

 

Voor een gezond lichaam is een goede bloedsuikerspiegel, oftewel de hoeveelheid suiker in je bloed, cruciaal. Om de relatie tussen onze bloedsuikerspiegel en voeding te bestuderen start de Universiteit van Wageningen vanaf augustus een intensief onderzoek onder de naam RepEAT.

Zo belangrijk is jouw bloedsuikerspiegel
Een te hoge bloedsuikerspiegel is niet goed voor je lijf. Te veel suiker in je bloed stimuleert namelijk de ontwikkeling van suikerziekte (diabetes) en hart- en vaatziekten. Maar hoe zit dat eigenlijk? ‘Als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel’, legt Monique Daanje uit, promovendus van de RepEAT studie. ‘Insuline is een hormoon dat de vertering van suiker reguleert. Het zet de suiker om waardoor het kan worden opgenomen door je cellen.’ Als de insuline minder goed z’n werk doet, gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Dat is slecht voor je gezondheid en kan suikerziekte veroorzaken. ‘In ernstige gevallen kan dit leiden tot schade aan organen en zenuwen. Kortom: een te hoge bloedsuikerspiegel zet een complex systeem in werking wat grote gevolgen kan hebben.’

 

Gezonde voeding helpt, maar niet altijd
Gezonde voeding kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Bijvoorbeeld als je netjes de schijf van vijf volgt, zegt Monique. ‘Toch blijkt uit recent onderzoek dat gezonde voeding niet bij iedereen dezelfde uitwerking heeft. Mensen die hetzelfde eten kunnen alsnog verschillend reageren. Juist daar willen we met RepEAT onderzoek naar doen. Komen de verschillen in de bloedsuikerspiegel bijvoorbeeld door iemands lichamelijke eigenschappen, in plaats van door de voedingsmiddelen? Als we meer gepersonaliseerd kijken, kunnen we in de toekomst mensen beter helpen door persoonlijke adviezen voor gezonde voeding te geven, afgestemd op hun lichaam.’

 

RepEAT: het onderzoek
Een stijging van de bloedsuikerspiegel bij consumptie verschilt dus tussen mensen, ondanks dat ze precies dezelfde dingen eten. ‘Het is niet bekend of deze verschillen komen door wat mensen eten, of dat persoonlijke lichamelijke factoren een rol spelen. Dit onderzoeken we in de RepEAT studie waarvoor we momenteel deelnemers zoeken.’ Gedurende negen weken krijgen deelnemers gecontroleerde maaltijden en voedingsproducten van de universiteit. Daarnaast wordt data verzameld over je bloedsuikerspiegel, welzijn, cognitieve presentaties, je afweersysteem en de samenstelling van bacteriën in je darmen. ‘De uitkomst van het onderzoek geeft inzicht in de invloed van lichamelijke factoren en verschillende soorten voeding op de bloedsuikerspiegel. Zo kunnen wetenschappers betere adviezen geven en producten ontwikkelen die de bloedsuikerspiegel verlagen.’

 

Hoe werkt het onderzoek?
Het onderzoek vindt plaats tussen augustus en december 2022. Tijdens de eerste drie weken worden je lichaamsfactoren zo volledig mogelijk in kaart gebracht. In de negen weken erna ontvang je gecontroleerde voeding die drie keer per week door de universiteit wordt verstrekt. ‘In deze periode kun je helaas niet uit eten gaan’, zegt Monique. ‘De maaltijden worden speciaal voor het onderzoek afgestemd op jouw energiebehoefte en bestaan uit normale producten die je ook in de supermarkt vindt. Op sommige momenten eten we ook samen op de universiteit, of via een zoom meeting.’

 

Zo kun je meedoen
Om deel te kunnen nemen moet je tussen de 45 en 75 jaar oud zijn en een BMI hebben tussen de 25 en 40 kg/m2. Ook ben je de aaneengesloten periode van twaalf weken beschikbaar. Aan het eind van het onderzoek krijg je een aantal resultaten die inzicht geven in jouw persoonlijke bloedsuikerspiegel. Daarnaast lever je een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek en draag je bij aan de ontwikkeling van gezondere producten. Hiervoor ontvang je een financiële bijdrage en reiskostenvergoeding.

Meer info

link2trials

© 2024 Link2Trials