Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

Voedingsonderzoek naar de opname aminozuren in het bloed

Locatie onderzoek

  • Geslacht Beide
  • Leeftijd van 18 tot en met 70
  • Rookgedrag Niet
  • BMI van 18.5 tot en met 27
  • Bereken uw BMI hier

Voedingsonderzoek naar de opname aminozuren in het bloed 

Introductie

Bij volwassenen en ouderen die ziek worden kan aangepaste voeding of medische voeding het herstel ondersteunen. Om deze ondersteuning optimaal te kunnen bieden wordt onderzoek gedaan.

 

Het gebruik van plantaardige eiwitten in het dagelijkse dieet neemt toe en ook voor medische voedingsproducten neemt de vraag naar plantaardige varianten toe. Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende bouwstenen: de aminozuren. Plantaardige eiwitten hebben een andere aminozuursamenstelling dan eiwitten van dierlijke bronnen, zoals bijvoorbeeld melkeiwit. Het gebruik van plantaardige eiwitten in medische voeding kan in de toekomst het gebruik van melkeiwitten (gedeeltelijk) vervangen, wat een lagere belasting van het milieu tot gevolg heeft.

Het doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over de snelheid waarmee verschillende soorten eiwitten worden verteerd en opgenomen in het bloed. Dit is van belang omdat verschillen in de snelheid van vertering en opname effect kunnen hebben op de voedingsstatus van patiënten die medische voeding nodig hebben. 

 

Testproducten

In dit onderzoek worden vier verschillende combinaties van dierlijke en plantaardige eiwitten getest in de vorm van een drank. Twee producten bestaan uit dierlijke eiwitten en twee producten bestaan uit een combinatie van dierlijke en plantaardige eiwitten. 

 

Wat houdt deelname aan het onderzoek in?

Als u deelneemt aan het onderzoek bezoekt u in totaal 5 maal het onderzoekscentrum.

 

  • Screening: Tijdens het eerste bezoek aan het onderzoekscentrum wordt bepaald of u voldoet aan de eisen om aan het onderzoek mee te kunnen doen. Dit bezoek duurt ongeveer 1 uur.

  • Onderzoeksvisites: Indien u geschikt bent om mee te doen, volgen daarna vier onderzoeksvisites die per keer ongeveer 5,5 uur duren. Voor deze onderzoeksvisites komt u in de ochtend nuchter naar het onderzoekscentrum. Dit betekent dat u gedurende 10 uur voor de visite niet mag eten en drinken. Tijdens de onderzoeksvisites drinkt u ongeveer 300 ml van één van de testproducten. Voor en na inname van het testproduct wordt op 14 momenten bloed van u verzameld, verspreid over een periode van 4,5 uur. Dit wordt gedaan door middel van een verblijfscanule, een slangetje dat met behulp van een naald in het bloedvat wordt aangebracht en waardoor bloed wordt afgenomen. Na afloop krijgt u een snack.

  • Telefoongesprek: Een aantal dagen na de laatste onderzoeksvisite heeft u nog één telefonische vervolgafspraak van ongeveer 10 minuten om het onderzoek af te ronden.

 

Wie komt in aanmerking?
 

Wie komt in aanmerking:

  • U bent een gezonde man of vrouw;
  • U bent tussen 18 en 70 jaar oud;
  • Uw Body Mass Index (BMI) is tussen de 18.5 en 27.0 kg/m2 (BMI is de verhouding tussen uw lengte en gewicht).

 

U komt niet in aanmerking als:

  • Als u een aandoening heeft die invloed heeft op uw maagdarmfunctie;
  • Als een u een allergie of intolerantie heeft voor soja, erwten of koemelkeiwit;
  • Als u een dieet volgt met als doel gewichtsverlies.

 

Er zijn nog meer vereisten voor deelname die door een onderzoeksmedewerker met u zullen worden doorgenomen.

 

Looptijd

De keuringen starten in september.

 

Plaats van uitvoering

Het onderzoekscentrum, de Nutrition Clinical Research Unit (NCRU), op het Utrecht Science Park. 

 

Vergoeding

Wanneer een deelnemer het gehele onderzoek afrondt, ontvangt hij of zij €460,- als tegemoetkoming voor de tijd en moeite. De reiskosten zitten hier al bij in en worden niet apart vergoed.

link2trials

© 2025 Link2Trials